pondělí 25. srpna 2014

Na houby...

Krásné pondělí Vám přeji.
*
V pátek byl den "na houby". Díkybohu ne doslova. 

Předminulý víkend jsme s mámou vyrazily na houby do Řeky. Do lesa to bylo docela daleko, úroda nic moc, akorát jsme pořádně zmokly.

Pak nás ale celý minulý týden zaplavovaly na internetu a ve zprávách informace, jaké to jsou nyní mega velké houbařské žně. Jelikož u nás doma máme houby rádi a také je rádi sbíráme, tak to v nás jen vřelo. 

No a pak jsme to s mámou nevydržely, v pátek si vzaly dovolenou a vyrazily, tentokrát na Morávku. No a tentokrát jsme nezmokly a nasbíraly 2 plné koše hub - většinou suchohřiby, sem tam nějaký pravák, modrák, babka.

Však se na tu úrodu koukněte. 









*
Hezký den. Reny®

pondělí 11. srpna 2014

Filipka...

Zdravím a přeji Vám krásný slunečný den.
*
Jak jste strávily víkend? Lenošením nebo nějakou aktivitou jako já? 

V pátek jsme si s mámou koupily nové boty na turistiku a chtěly jsme je hned vyzkoušet. A tak jsme včera vyrazily na další výlet. Cílem cesty byl vrchol Filipka. Trasa vedla z Návsí na Filipku a pak zpátky do Hrádku.

Filipka je vrchol s trojmezím, usedlost a přírodní památka ve Slezských Beskydech.

V okolí vrcholu se nachází několik staveb, kterým se říká Filipka. Nejstarší je tradiční goralská dřevostavba, vedle ní je stejnojmenná turistická restaurace. 

Vrchol Filipka má nadmořskou výšku 771 m. Leží na hraničním trojmezí obcí Hrádek, Návsí a Nýdek, což je připomínáno trojmezním hraničním kamenem. Stojí zde turistická odpočívka, nedaleko od vrcholu je malý pomníček s nápisem: Forstmeister Emil Merk † 24. VI. 1911.

Potkávají se tu tři turistické značky. Červená vedoucí z Nýdku (5 km) do Bukovce (10 km), zelená směřující z Hrádku (4 km) na Malý Stožek (4 km) a žlutá, která vede z Bystřice (7km) do Návsí (4 km).

Asi 500 m od vrcholu se na jihozápadní strání rozprostírá přírodní památka Filipka s výskytem jalovce obecného.

Výlet se vydařil, počasí nám tentokrát zase přálo. Občas bylo horko až moc. Ale aspoň tam foukal příjemný větřík. 
Laura opět nemohla chybět, a dokonce s námi vyrazila i sousedka, takže to byla taková "dámská jízda".
Pojaly jsme to jako takovou procházkovou túru (9 km), nic náročného. Po cestě jsme hodně fotily, ale také sbíraly hřiby, odpočívaly, kochaly se přírodou.
A příroda byla zase nádherná, některé ty výhledy jsou opravdu úžasné.

Však se koukněte na fotky.







































*
Přeji Vám krásný zbytek dne a příjemný pracovní týden. Reny®

čtvrtek 7. srpna 2014

Citronové sušenky...

Přeji Vám krásný den.
*
Občas na mě přijde chuť něco si upéct, a zrovna takovou náladu jsem měla v úterý. Vymýšlela jsem co by to mělo být. Hodně se teď inspiruji na Pinterestu a tam mě zaujaly citronové sušenky. Tak jsem si řekla, že je vyzkouším.


Lemon cooler cookies, 
jak se jim říká, jsou prý "ty nejbáječnější citronové sušenky pod sluncem" (alespoň tak to lidé komentují na blogu, odkud jsem recept odkoukala). 
Recept je ze zahraničních stránek - nevím, zda je tedy americký?

Je fakt, že příprava je trošku zdlouhavější (hlavně teda správný překlad receptu a postupu), ale jsou fakt dobré. 
Máslo, čerstvá citronová šťáva, kůra z citrónu a vanilka dá sušenkám zajímavou chuť.


Recept
(v původním receptu píšou, že z tohoto počtu surovin vyjde asi 30 sušenek, já jich měla 48)

2/3 hrnku másla pokojové teploty
1 hrnek moučkového cukru
2-3 hrnku cukru krupice
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (já mám od Marks&Spencer)
1 lžička citronového extraktu (ten já nedala, protože jsem neměla)
3 hrnky "dort" mouky (přesný překlad "dort" mouky neznám a ani nevím, jak bych to nazvala v češtině - o co se jedná vysvětlím u postupu)
1 lžíce prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
2 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citrónu
2 lžičky citronové kůry (je lepší čerstvá)

Na obalení: 
1 hrnek moučkového cukru
                  2 lžíce citronové kůry (opět lepší čerstvá)


Postup

Nejdřív se smíchá máslo s moučkovým cukrem a cukrem krupice a směs se vyšlehá dohladka. 
Pak se do směsi přidá vejce, vanilkový a citronový extrakt a znovu se vše pořádně vyšlehá.

V druhé míse se smíchá "dort" mouka, prášek do pečiva a sůl. 
"Dort" mouku uděláte tak, že odměříte 3 hrnky hladké mouky, z ní odeberete 6 lžic mouky zpět do balíčku, a těch odebraných 6 lžic nahradíte 6 lžicemi kukuřičného škrobu (solamyl) - důkladně promícháte s moukou.

Pak vyšlehanou směs přelijete k sypké směsi, přidáte citronovou šťávu a kůru a vařečkou (poté rukou) vše dohromady spojíte (již nešlehejte, jen zpracujte ve vláčné těsto).

Hotové těsto se dá na 20 minut do lednice.

Po 20 minutách vyjměte těsto z lednice a pomocí lžíce a dlaní tvarujte kuličky, které pak lehce rozplackněte (ne moc). 

Placičky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti ode sebe (placičky zvětší svůj objem).

Pečte na 175 stupňů  až budou sušenky zbarvené dozlatova (zhruba 20-25 minut).

Sušenky jsou ihned po upečení měkčí, ale chladnutím ztvrdnou. Co se týče tvrdosti, je to něco jaké bebé sušenky.

Po upečení je nechte 5 minut vychladnout na mřížce a pak posypte (nebo obalte) moučkovým cukrem smíchaným s citronovou kůrou.

A pak už jen mlsejte.



Zatím sušenky všichni chválí, mě sušenky při kousnutí do té první moc neoslovily, ale teď už na ně pořád chodím.

Určitě vyzkoušejte.

*
Mějte se hezky. Reny®