úterý 4. února 2014

Ze včerejší krátké procházky po Horní Suché

Ještě jednou pěkný den přeji.
*
Včera bylo opravdu krásné "skorojarní" počasí, tak jsem se vypravila s Laurou na kratičkou procházku. Vzala jsem s sebou foťák, abych Vám mohla ukázat pár záběrů z obce, kde bydlím.

Obec Horní Suchá leží na území bývalého Těšínského knížectví. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1305. Geograficky se nachází ve východním koutu republiky, mezi městy Karviná, Havířov a Český Těšín, v blízkosti hranic sousedního Polska. Rozlohou 980 ha a s 4 791 obyvateli (k 31. 12. 2013) se řadí mezi středně velké obce regionu. Pod obcí se nacházely, v dnešní době již z velké části vytěžené, zásoby černého uhlí, jehož těžba významně ovlivnila vývoj Horní Suché.

Název obce "Horní Suchá" se poprvé objevuje také v roce 1305. Původ názvu obce není dosud objasněn, bylo by krásné věřit lidové pověsti, podle níž stála na mýtině osamocená suchá borovice a toto místo dostalo název "Suchá Polana". Když borovice vlivem povětrnostních vlivů spadla, lidé ji spálili a koncem XII. století se na Suché Polaně usadili, založili osadu a nazvali ji "Suchá". 








 Česká základní škola zezadu:


Ne moc vzhledné sídliště:


Pohled na hřbitov:



 Cesta k hřbitovu:


 Hřbitov:


 Památník u hřbitova:


Modřín:


Stará polská základní škola - nyní slouží jako pracoviště Obecního úřadu, knihovna, dětské centrum a je zde svatební obřadní síň:


Socha Svaté Barbory - patronky horníků. V pozadí hasičská zbrojnice:


Římskokatolický kostel, vlevo Obecní úřad:


Kostel:



Obecní úřad:


Polská základní škola (nově zrekonstruována):




Kříž u kostela:



Pomníčky u hřbitova:



Sportovní hala:


Česká základní škola zepředu:


Západ slunce nad hřbitovem:


Jedna z borovic :):


Náš domeček i s hlídacím psem:



*
Tak to už je pro dnešek všechno. Přeji Vám krásnou dobrou noc. Reny®






Žádné komentáře:

Okomentovat